Op tijd op school

‘Altijd die eeuwige strijd om op tijd op school te zijn, ik word er gek van!’ zegt een moeder tegen mij als we samen de school uit lopen.

‘Heb jij misschien een tip voor mij? Jij bent toch kindercoach?’. Ik vraag aan haar hoe zo’n ochtendritueel er dan ongeveer uitziet. ‘Tja hoe ziet dat eruit, ik heb tegenwoordig alles al voorbereid; zijn kleren liggen klaar, zijn eten voor school staat klaar. Maar ontbijten gaat zo langzaam, aankleden moet ik ook constant herinneren en aan het eind help ik hem toch maar snel mee want anders komt hij weer te laat’.

Van wie is het probleem?
In dit geval kun je je bedenken, is het nu het probleem van de moeder of van de zoon? Je kunt je kind nog wel 100 keer vragen om op te schieten, maar een kind (en volwassene ook) verandert pas als het een probleem heeft. Vindt jouw kind het belangrijk om op tijd op school te komen? Maak je kind dan eigenaar van zijn eigen probleem. Je wilt dat je kind een zelfstandig denkend mens wordt, in plaats van een persoon die alleen maar opdrachten uitvoert. Met andere woorden, geef je kind een doel in plaats van een opdracht.

Alles wat een kind zelfstandig kan doen, moet hij ook elke dag zelf doen. Dat ligt aan de leeftijd van je kind, dus bijvoorbeeld een kind van 8 jaar kan zelf kleding uitzoeken, zichzelf aankleden en kan zijn eigen brood smeren (ook voor mee naar school). Je kunt je kind natuurlijk wel af en toe vragen of je het mag verwennen en een lekker broodje voor je kind mag maken.

De tip die ik deze moeder gaf was:

  1. Stel je kind drie vragen waarvan je weet dat het ‘ja’ zal antwoorden. Zodat je kind zelf beseft dat het belangrijk voor hem is. Bijvoorbeeld vraag of je kind het belangrijk vindt om op tijd op school te komen en of jouw kind het belangrijk vindt om naar school te gaan?
  2. Kies een week uit wanneer je ’s ochtends geen haast hebt of spreek met je werkgever af dat je die week wat later begint.
  3. Vertel dat weekend dat je vanaf maandag niks meer doet en dat als je kind op tijd op school wilt zijn, jullie (bijvoorbeeld) 8.10u moeten vertrekken. Laat zien op de klok waar de wijzer dan staat. Herhaal dit ’s ochtends nog een keer.
  4. Zorg ervoor dat je zelf op tijd klaar staat en dat als je andere kinderen hebt die met je partner of iemand anders mee naar school kunnen.
  5. Het belangrijkste is; kom niet in de verleiding om toch te gaan helpen en te zorgen dat jullie op tijd komen, want hiermee maak je je kind weer klein, alsof het te dom is om zelf zijn problemen op te lossen.
  6. Ga een boek of tijdschrift lezen, of ruim de kamer rustig op en laat vooral merken dat jij geen haast hebt.
  7. Geloof me, je kind hoeft maar 1 of 2x te laat op school te komen en te merken dat het niet meer jouw probleem is, dat het de volgende dag eerder klaar staat dan nodig.

Heeft je kind nog steeds geen motivatie om op tijd op school te komen en blijft het te laat komen, dan heeft je kind misschien een hele goede reden om er alles aan te doen om niet naar school te gaan. Neem dan contact met mij op zodat we samen kunnen onderzoeken waar jouw kind zo’n last van heeft en hoe het daarmee om kan gaan.

Add A Comment