Verdrietig kind

Hij kijkt mij met zijn grote ogen aan…’Ik was laatst op de tv, ik scoorde een doelpunt, want ik zit op voetbal…’

‘Wauw, wat gaaf!’ zeg ik, ‘en ook op kickboksen’. ‘Zo cool!’ roep ik en kijk hem vol bewondering aan. Het geeft hem de aanmoediging om door te gaan, ‘Ja en ook op schaatsen, en paardrijden maar in kickboksen ben ik echt de beste. Ik vecht ook met alle grote jongens op het schoolplein en ik versla ze allemaal’. ‘Dat zou wel gaaf zijn he!’
En zo gaat ons gesprek nog even verder…. ik geef hem de gelegenheid om zijn dromen te beleven, om te voelen hoe dat voelt. Zonder kritiek, oordelen of een opgetrokken wenkbrauw.

Deze jongen wordt op school gepest en heeft weinig zelfvertrouwen. Hij is nog niet sterk genoeg om over zijn problemen op school te praten. Hiervoor waren een aantal sessies nodig om zijn zelfvertrouwen te verstevigen. Pas als het zelfvertrouwen van een kind dusdanig gegroeid is, kan het naar het probleem kijken en ermee aan de slag.

Het zelfvertrouwen bij een kind vergroten doe ik op verschillende manieren tijdens de sessies in mijn praktijk en één daarvan is indirecte complimenten geven.

Een kind gaat van binnen op zoek naar het antwoord…
Vaak weten we wel hoe we ons kind complimenten moeten geven en doen dit ook geregeld. Wat echter minder gebruikelijk is en heel goed werkt, is indirecte complimenten geven. Het is even oefenen want dit is niet iets wat we gewend zijn, dus hier moet je bewust over nadenken. Het lijkt een beetje op omdenken, hieronder een aantal voorbeelden:

*Stel je kind zegt…. ‘ik heb op school
een tekening gemaakt van een paard’.
🍀Vraag je kind dan: “Wist je dat van
jezelf dat je paarden kunt tekenen?”

*Je kind noemt iets wat je anders kunt doen
of heeft commentaar.
🍀Vraag je kind dan: “Zeg heb jij
altijd van die goede ideeën?”

De kracht van indirecte complimenten…
Je kind keert hiermee naar zijn/haar binnenwereld, waardoor het compliment beter blijft hangen. Je kind kan dan bijvoorbeeld denken… ‘nee dat wist ik nog niet, maar dat kan ik of heb ik wel’ en neemt daardoor het compliment beter aan. Je maakt je kind zo bewust van zijn/haar eigen kunnen.

*Stel je kind is vaak stil en krijgt daar commentaar over van andere mensen of kinderen. “Is hij/zij altijd zo stil?” “Gaat het wel goed met hem/haar?”
🍀Zeg thuis tegen je kind: “Wat fijn dat jij alles zo rustig observeert, jij kijkt gewoon eerst even rustig om je heen”.

*Of je kind is juist heel druk en krijgt daar altijd opmerkingen over… “Ga nou eens rustig zitten” of “Is hij/zij altijd zo druk?”
🍀Zeg thuis tegen je kind: “Wauw wat een energie heb jij zeg!! Zoveel energie en enthousiasme, ik ga gezellig met je mee springen”.

En zo kun je nog veel meer voorbeelden bedenken, waarmee jij je kind kunt helpen om zijn/haar eigen eigenschappen in een ander- en positief perspectief te zien.

Laatst zag ik een video over een experiment, waarbij mensen op straat werden aangesproken. De fotograaf zei alleen, ‘we maken vandaag foto’s van alles wat mooi is’. Het was echt prachtig om te zien, elke keer dacht de persoon een seconde na, gevolgd door een grote stralende lach.

Probeer het thuis een uit om te zien welk effect dit heeft op jouw kind!

Geluksprofessor

Klik hier voor meer info over de Gelukskoffertraining

👉Is jouw kind onzeker?
👉Regelmatig verdrietig?
👉Zit jouw kind niet lekker in zijn/haar vel?
👉Is jouw kind niet echt gelukkig?

Geef je kind (8 tot 11 jaar) dan nu op voor de Gelukskoffertraining in Almere Poort

Je gunt je kind...
🍀een enorme boost voor het zelfvertrouwen!
🍀een veilige plek om te dromen over een mooie toekomst!
🍀een eigen gelukskoffer met mooie herinneringen!
🍀herkenning bij andere kinderen!
🍀inzicht in eigen talenten!

🍀ennnn natuurlijk een dosis extra geluk!

Max. 6 kinderen - er is nog plek voor 4 kinderen

Add A Comment