Positief denken kinderen

“Mama, je hebt je zwarte bril nog op” Ja schat dat klopt ik heb mijn bril op. “Nee mam je ZWARTE bril!”

Mijn oudste zoon kijkt me vol verwondering aan. Ineens valt het kwartje… oooh bedoel je het zo, heb ik mijn zwarte bril op? “Ja je bent een beetje aan het mopperen”. Je hebt helemaal gelijk! Ik ben mijn roze bril vergeten op te zetten! Dit was een paar maanden geleden toen ik thuis de roze en zwarte bril had geïntroduceerd. Elke keer als iemand in huis aan het mopperen is, mag de ander je erop aanspreken. Je bedenkt dan samen hoe je de boze gedachten kunt veranderen in blije gedachten. Er wordt meer gelachen in huis. Als iemand boos is voelt het een stuk minder zwaar want het kan tenslotte binnen no-time omgezet worden in blije gedachten.

Pas bij nadenken krijgt iets een lading…
We hebben soms het gevoel dat dingen in onze omgeving goed of slecht zijn, maar in feite is dat niet zo. Alles om ons heen is neutraal. Pas als je erover gaat nadenken krijgt iets lading.

Met onze gedachten bepalen we onbewust welke realiteit we zien en dus wat de lading van een specifieke situatie is. Negatieve gedachten zorgen voor een negatieve realiteit en positieve gedachten hebben het tegenovergestelde effect. Je gedachten zijn zodoende de spreekwoordelijke roze of zwarte bril waarmee je de wereld bekijkt.

Vaker negatieve gedachten…
Het brein focust zich meer op negatieve gedachten dan op positieve gedachten. Dit noemen ze in de psychologie ook wel een negativiteits-bias. Negatieve gedachten blijven langer hangen en voelen sterker aan dan positieve gedachten.

Het is daarom belangrijk om bewust bezig te zijn met positief denken, zodat dit voor je brein een gewoonte wordt. Je brein wilt nadenken vermijden, alles op de automatische piloot doen. Denken kost energie en je brein is efficiënt. Dus alles wat je herhaaldelijk hoort wordt jouw waarheid en vormt grotendeels je gedrag.

Gelukslessen…
Dit is wat ik kinderen ook leer in mijn gelukslessen op scholen en tijdens mijn gelukskoffertraining. Het geeft een kind meer grip op zijn eigen gedachten en thuis versterkt het de band onderling omdat je met elkaar kunt lachen om de blije gedachten die je bedenkt. Het is met regelmaat hilarisch als mijn man door de kamer roept “Ohja mijn roze bril…. jaaa wat fantastisch! Jij hebt echt het talent om alles op te merken.. wauwww!” in plaats van “Wat kun jij zeuren over kleine dingen zeg!”. Iedereen wordt er meteen blij van.

Geluksles, Geluksprofessor

Klik hier voor meer info over de Gelukskoffertraining

👉Is jouw kind onzeker?
👉Regelmatig verdrietig?
👉Zit jouw kind niet lekker in zijn/haar vel?
👉Is jouw kind niet echt gelukkig?

Geef je kind (8 tot 11 jaar) dan nu op voor de Gelukskoffertraining in Almere Poort

Je gunt je kind...
🍀een enorme boost voor het zelfvertrouwen!
🍀een veilige plek om te dromen over een mooie toekomst!
🍀een eigen gelukskoffer met mooie herinneringen!
🍀herkenning bij andere kinderen!
🍀inzicht in eigen talenten!

🍀ennnn natuurlijk een dosis extra geluk!

Max. 6 kinderen - er is nog plek voor 4 kinderen

Add A Comment