boos kind kind steunen

Hoe help je een kind dat zich ongemakkelijk voelt

Stel je voor… de eerste werkdag bij je nieuwe baan. Je bent gespannen, voelt je onrustig en voor je het weet maak je per ongeluk een niet zo handige opmerking. Ken je dit soort momenten? Je hebt meteen al spijt….. wilt het liefst door de grond zakken en spreekt jezelf streng toe… “Waarom zeg ik nu dit soort dingen?”, “Ik moet ook altijd van die stomme opmerkingen maken”. Je kraakt jezelf van binnen helemaal af.

En stel nu… dat je meteen bij deze opmerking streng wordt toegesproken. Dat zulke opmerkingen echt niet kunnen en of je helemaal gek geworden bent? “Ga maar even afkoelen op de gang, we zien je wel weer terug als je normaal kunt doen”.

Stel dit overkomt jou… hoe is het voor je om later weer terug te komen op de werkvloer? Je manager je komt halen en aan je vraagt of je weer normaal kunt doen? Je collega’s je negeren of boos aankijken? Voel je de spanning al oplopen? Het risico is nu veel groter dat je weer een verkeerde opmerking maakt uit onrust of ongemak en jezelf nog strenger gaat toespreken!

Ik zie het vaak gebeuren…
Dit gebeurt dagelijks bij kinderen in de klas, op visite of verjaardagsfeestjes. Kinderen voelen zich ongemakkelijk of gespannen en gedragen zich daardoor onrustig, maken onaardige opmerkingen of gekke bewegingen. Wat je vaak ziet is dat volwassenen en kinderen vrijwel direct reageren op het gedrag en het kind streng toespreken, negeren of buitensluiten.

Beeld je in hoe dit kind zich op dit soort momenten zal voelen? Als je nog terugdenkt aan het voorbeeld hierboven… je eerste werkdag. Hoe streng denk je dat dit kind zichzelf toespreekt?

Kinderen vertellen mij dat ze zichzelf haten op dit soort momenten en voelen zich eenzaam.

Maak juist het verschil voor dit kind…
Hoe zou het zijn als je juist met een kind dat zich onrustig of anders gedraagt in gesprek gaat? “Vind je het spannend om op school te zijn?”, “Vind je het spannend als anderen naar je kijken?” of “Wil je graag vrienden maken maar weet je nog niet zo goed hoe dat moet?”.

Wat als je begrip toont? Laat merken dat je het begrijpt. Dit kind bij de hand neemt en vraagt om het je te helpen in de klas of op een feestje. Het op een positieve manier laat zien hoe het ook anders kan, door bijvoorbeeld iets aardigs te zeggen of behulpzaam te zijn.

Besef je goed; kinderen die moeilijk doen…. hebben het moeilijk. Help een kind daarom om te groeien in plaats van het af te kraken of buiten te sluiten.

Add A Comment