Ondeugend kind

De sleutel tot een perfect gezin!

Je kent het vast wel, een perfect gezin, waarbij alles soepel lijkt te lopen. Ze gaan maanden op reis. Kopen een oude camper, zijn handig genoeg om het zelf op te knappen. Maken een prachtige reis, waarbij hun kinderen elke dag netjes aan de picknicktafel zitten….. Alles wat de ouders bedenken ook leuk vinden om te doen. Op elke foto perfect staan en vervolgens hun camper ook weer binnen 1 dag verkopen om de reis perfect af te sluiten.

Terwijl zo’n reis bij een ander (lees: o.a. bij mij!) er heel anders uitziet. Die koopt een camper die op de helft van de reis stuk is, waardoor je 3 dagen bezig bent om dat ding weer werkend te krijgen……Als je zelf vol enthousiasme je plannen voor die dag vertelt, je kinderen iets heel anders willen doen ‘NEE we willen niet wandelen, we willen zwemmen’. Als je op de foto wil met z’n allen, de een met zijn ogen dicht staat of net de andere kant op kijkt….de ander boos omdat hij niet op de foto wil of een grote schaafwond op zijn wang, van de val de dag daarvoor. Ennn…als je dan denkt dat de foto eindelijk gelukt is na 100x zie je ineens dat er een vlek op je shirt zit…seriously?!! En als de camper verkocht moet worden, is er uiteraard niemand te vinden die dat ding wil kopen…

Laatst ook… wij gaan naar het strand… met een overladen bolderkar en daar zie ik een stel met 2 kinderen lopen met 2 kleine tasjes (dat MOET een tovertas zijn, zo een uit Harry Potter). Over #goals gesproken…

Vergelijk jezelf en je gezin niet…
Maar jezelf met een perfect gezin vergelijken is zo ongeveer hetzelfde als jezelf als zangeres vergelijken met Beyoncé of als voetballer met Ronaldo, want deze mensen hebben het talent om alles perfect te regelen en besteden daar waarschijnlijk veel tijd aan. Kijk ook eens rond naar andere gezinnen. Die tegen dezelfde dingen aanlopen als jij en geef deze ouders dan een schouderklopje…. het is niet altijd even makkelijk.

De sleutel is dus niet om jezelf en je kinderen te willen veranderen en te vergelijken met andere gezinnen. Het vergelijken maakt minder gelukkig en het leven hoeft niet volgens het boekje geleefd te worden om gewaardeerd te worden.

Wat is dan wel de sleutel?
De sleutel tot een perfect gezin…. is je gezin te accepteren zoals jullie zijn, want niemand weet hoe het is om in jouw schoenen te staan.

Is jouw kind gevoeliger dan andere kinderen? Heeft het een sterkere wil? Heeft het volop energie en is het daarom bewegelijk en enthousiast? Huilt het snel? Is het snel boos? Kijk dan vol liefde naar deze eigenschappen van jouw kind.

Want als het straks volwassen is, kan jouw kind die gevoeligheid gebruiken om andere mensen te helpen. Kan het zijn/haar sterke wil gebruiken om de doelen te bereiken die het graag wil bereiken. Zal het door zijn/haar energie en enthousiasme anderen inspireren. En zo kun je nog veel meer dingen bedenken.

En ondertussen kun je uiteraard wel leren en afkijken hoe ze dat toch doen, alle strandspullen in 2 kleine tasjes….

Add A Comment