Boos verdrietig kind

“Ik haat je!” schreeuwt je kind… de tranen springen in je ogen.

Ouders die ik spreek in mijn praktijk vinden het lastig om om te gaan met hun boze kind, soms zelfs zo boos dat het letterlijk van zich afslaat of schopt. Je kind schreeuwt; ‘Ik haat je’, ‘Jij bent echt de stomste moeder/vader ooit!’ of ‘Had ik maar een andere vader/moeder’. Dit gebeurd zowel bij gezinnen waar veel ruzie en onbegrip in huis is, als bij gezinnen waar de sfeer fijn is maar wanneer er grenzen worden gesteld en je kind het daar niet mee eens is, zoals langer op de ipad of computer.

Het breekt je hart… je wordt diep geraakt. Je doet zo je best en doet alles voor je kind en dan krijg je dit naar je hoofd? De tranen springen in je ogen. Je bent bang dat jouw kind je echt haat en niet van je houdt. Een ander wijst het gedrag van het kind juist af en reageert boos ‘Hoe durf je zo tegen mij te praten, ben je helemaal gek geworden?!’. Bijna alle ouders die ik hierover spreek voelen zich machteloos, verdrietig en achteraf schuldig als ze heel boos zijn geworden. Geen enkele ouder wil ruzie met zijn eigen kind!

Ik maak ouders, die in deze situatie zitten, ervan bewust dat wat je kind op dat moment zegt/schreeuwt niet over jou gaat, maar over het kind zelf. Achter de boosheid van jouw kind zit een pijnlijke emotie zoals; angst, verdriet, pijn, woede, frustratie, eenzaamheid, ongelukkig voelen, machteloosheid, waardeloos, moedeloos etc.

Je kind schreeuwt ‘Ik haat je’ maar je kind bedoelt ‘Ik heb je nodig, help me’

Hoe moet je dan wél reageren?

  • Blijf rustig, word niet boos, maar ook niet verdrietig of teleurgesteld. Het gaat niet om jou, maar om je kind (hoe moeilijk dat ook is).
  • Benoem alles wat je ziet; ‘Je bent boos hé?’, ‘Je bent zo boos dat je het liefst wilt slaan, hé?’, ‘Je bent zo boos omdat dat je niet meer op de computer mag hé?’. Benoem alleen wat je écht ziet, niet wat je denkt.
  • Bespreek als je kind weer rustig is, wat er is gebeurd. Geef je kind erkenning. ‘Je was net heel erg boos, daar heb je vast een goede reden voor’. ‘En toen dacht je vast dit gaat nooit meer over, het blijft altijd zo en iedereen laat me in de steek’.

Tips om rustig te blijven!
Op het moment dat je kind over je grenzen gaat en je jezelf dreigt te verliezen:

* Zoek een plek op in huis waar je even tot rust kan komen
* Sluit je ogen en let 1 minuut lang op je ademhaling
* Neem een beeld/plaatje in je hoofd dat je kind heel verdrietig was en je niets anders wilde dan je kind troosten
* Als dit niet helpt, loop dan desnoods naar buiten, vaak helpt dit om je uit je boosheid te halen.

Gaat het toch nog een keer mis? Zorg dan altijd dat je naderhand met je kind in gesprek gaat. Praat na, bied je excuses aan (zonder te zeggen, maar jij deed dit…blijf bij jezelf) en probeer samen te bedenken hoe het de volgende keer beter kan gaan.

Mocht je het lastig vinden om dit alleen te doen en wil je hier graag over praten? Of heb je geen idee welke emotie achter het boze gedrag van jouw kind zit? Wil je kind er niet over praten? Plan dan een gratis persoonlijk gesprek met mij in, want ik kan en wil je hier graag bij helpen!

Add A Comment