kinderpraktijkdeuitkijk

Die avond eindigde heel relaxed… dat was 2 uur eerder wel even anders…

Ik fiets door de straten samen met mijn oudste zoon, die enthousiast wijst naar alles wat we tegenkomen, het is een zwoele avond en ik voel me relaxed… dat was een paar uur daarvoor wel even anders!

2 uur eerder…. Ik was al erg moe op het moment dat ik de kinderen ophaalde van de opvang, na een lange dag werken. In mijn hoofd was ik al aan het plannen; kinderen in bad en vroeg naar bed zodat ik nog even rustig op de bank kan zitten. Daar ging het al mis, want nu rekende ik onbewust op een rustige avond… en dat liep uiteraard compleet anders!

Tijdens het bad aanzetten, zag ik mijn jongste zijn luier naar beneden trekken en dat was in dit geval stront aan de knikker; hij had gepoept. Ik dacht dat ik er op tijd bij was en begon hem meteen te verschonen, tótdat ik erachter kwam dat ik in de poep was gestapt en prachtige voetafdrukken over de hele 1e verdieping had gemaakt. Seriously??!! De stoom kwam nog net niet uit mijn oren want juist die dag was NET het hele huis schoon. Dit zijn van die momenten dat ik even afstand moet nemen van de situatie en goed voor mezelf moet zorgen. In mijn geval is dat; koptelefoon op en mijn favoriete muziek aan!

Hoezo voor jezelf zorgen?
Vergeet niet dat ook jij als ouder maar een mens bent, met emoties en frustraties. Soms ben je moe en gestrest en kunnen dit soort situaties de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Dan is het hard nodig om éérst voor jezelf te zorgen voordat je weer goed voor je kinderen kunt zorgen. Als je ontspannen bent, heb je meer geduld met je kinderen, reageer je rustiger en kun je meer incasseren. Als je daarentegen gestrest bent ben je sneller geïrriteerd, heb je een korter lontje en sta je voordat je het doorhebt te schreeuwen om iets onbelangrijks. Als de kinderen dan slapen, komt het schuldgevoel naar boven omdat je een kort lontje had en meer liefde en aandacht aan je kind had willen besteden.

Van frustratie naar een gezellige avond…
Toen mijn partner een uur later thuiskwam vertelde ik wat er was gebeurd en hij moest uiteraard keihard lachen (tja het is maar hoe je de situatie bekijkt, want het is achteraf best komisch) en gelukkig kon ik er inmiddels zelf ook ‘een beetje’ om lachen. Hij nam het van me over en ik besloot om een rondje te gaan fietsen, om te ontladen van alle drukte van die dag. Mijn oudste zoon wilde heel graag mee, ik stemde in, op voorwaarde dat ik een koptelefoon op had en muziek aan. Tijdens het fietsen gleed alles van me af, het was lekker weer, ik had vrolijke muziek opgezet en ondertussen wees mijn zoon met veel handgebaren en een big smile naar alles wat we tegenkwamen. Na een tijdje deed ik mijn koptelefoon af en fietsten we al kletsend naar huis. Ik had 2 uur eerder niet kunnen bedenken dat deze avond zo ontspannen zou eindigen.

En jij?
Zorg jij goed voor jezelf? Juist op dit soort momenten? Waar word jij blij van en ontspan je vrijwel direct door? Onderzoek dit eens voor jezelf, want dat is zó belangrijk in het ouderschap. Vooral in deze drukke tijd waarin we allemaal aan het racen zijn van werk, school, opvang en sport, met slaaptekort, een volle agenda en daarbij ook nog tijd willen hebben voor onze kinderen, partner en vrienden. Dus zorg goed voor je kinderen door met regelmaat goed voor jezelf te zorgen. Relax…..

Comments

  1. Desiree

    Wat heb je dit toch prachtig beschreven. En het is zo ontzettend waar, als mama zet ik mijzelf (te) vaak aan de zijlijn of zelfs buitenspel. Ik als beelddenkende juf… zien je situatie helemaal voor me! En nu ik op de bank zit te gniffelen.. betrap ik mijzelf op een heerlijk zen moment..

Add A Comment