Krachtmeters!

De krachtmeters gaan de krachtmeting met hun ouders aan.

Het blijken vooral kinderen te zijn die gevoelig (soms overtrokken) reageren op flauwe opmerkingen, scheve blikken en plagerijtjes van anderen. Deze kinderen onderzoeken of hun ouders krachtig genoeg zijn om hen te beschermen tegen de heftige, overspoelende gevoelens die ze bij zichzelf ervaren. Kinderen met goede beschermers kunnen zichzelf weren. Krachtmeters kunnen dat nog niet. Zij hebben hulp van hun ouders nodig. Krachtmeters onderzoeken daarom in eerste instantie of hun ouders zichzelf kunnen beschermen tegen aanvallen van buiten, met de gedachte: als mijn vader of moeder de kracht heeft om zichzelf te beschermen, dan kan hij of zij dat misschien ook voor mij doen. En je kind kan jou het beste testen door zichzelf als aanvaller te gedragen. Je kind wil antwoord op vragen als: blijf je staan als ik duw? Stort je in of heb je een liefdevol antwoord op mijn aanval? Help jij jezelf door mij te vernietigen, aan te pakken of kun je erboven uitstijgen? Hoe krachtig sta jij in je eigen schoenen?

De krachtmeters hebben de innerlijke overtuiging: als jij jezelf al niet kunt beschermen op een rustige, respectvolle manier, hoe kun je mij dan beschermen? Zij testen je vermogen om bij jezelf te blijven zonder de ander te kleineren, te schofferen of te pesten. Een krachtmeter onderzoekt als het ware: als ik jou treiter, pest of op een andere manier jouw grenzen overga … hoe bescherm jij jezelf dan? Verlaat jij jezelf en ga je vervolgens mijn grens over? Of blijf je rustig? Als je dat laatste doet, kan ik tot rust komen. Dan ben je te vertrouwen en weet ik dat jij je eigen gebied goed afschermt. Dan kan ik van je leren hoe ik dat bij mezelf ook kan doen.

Ieder mens heeft een eigen innerlijk gebied waar herinneringen, ervaringen, wensen en uitdagingen opgeslagen zijn. Je zou het kunnen vergelijken met een tuin met planten, bloemen en bomen. Niet iedereen mag zomaar die tuin in. Ze zouden ongewild of expres iets moois of belangrijks kunnen vertrappen. Een net opkomend uniek bloempje zelfs voor onkruid kunnen aanzien. Een stevig hek is van belang. Het houdt de indringers buiten. Het geeft de rust die je nodig hebt om je te concentreren en allerlei zaken te laten groeien, uitdiepen en onderzoeken. Je hebt bewakers nodig die bij het hek staan en gaten in het hek ontdekken en kunnen dichten. Natuurlijk hoort er ook een deur in waardoor de eigenaar van de tuin eruit kan en vrienden kan toelaten. Jij hebt zo’n tuin en je kind heeft ook zo’n tuin. Een kind heeft zijn ouders nodig als hekbewakers, zolang hij dat zelf nog niet kan.

Krachtmeters testen hun ouders op hun kwaliteit als hekbewakers.
Als je krachtig en vooral liefdevol en in warm contact overeind blijft, weet je kind dat je te vertrouwen bent als bewaker van de kindertuin. Pas na deze ‘test’ durven krachtmeters zich binnen de begrenzing van hun eigen tuin bezig te houden met hun eigen ‘groeisels’. Krachtmeters zijn veel tijd kwijt met het richten van hun aandacht op de buitenwereld (de beschermingskracht van hun ouders). Ze testen net zo lang totdat ze in de kracht van hun ouders geloven. De vraag die krachtmeters stellen, is: ben jij in staat om je eigen hek te bewaken of kan ik met gemak, zonder veel weerstand, zo jouw tuin in lopen? In dat laatste geval ben je niet geschikt als bewaker en voel ik mij niet veilig bij je.

Fragment uit het boek “De sleutel tot je kind” van Charlotte Visch

Nu denk je misschien, wat nu?

Voor krachtmeters is het belangrijk dat jij goed je eigen grenzen kan bewaken. Maar hoe doe je dat?

  • Zorg goed voor jezelf; want als jij uitgeput bent raak je sneller geïrriteerd, gefrustreerd of geef je sneller toe, dat is menselijk. Wat heb jij nodig om weer tot rust te komen? Om rustig te kunnen blijven? Wat helpt jou om stevig in je schoenen te staan? Onderzoek waar jij van oplaadt, zodat jouw energielevel op peil blijft. Voel je dus niet schuldig als je een avond of middag de tijd neemt om weer op te laden, want dan ben je beter in staat om je eigen hek te bewaken en is het veilig voor je kind.
  • Maak bewuste keuzes; bedenk van tevoren goed waarom jouw kind iets niet mag. Als je een bewuste keuze hebt gemaakt (bijv. niet nog een snoepje) sta dan stevig in je keuze. Hoe beter jij weet waarom iets niet mag en waarom dit jouw standpunt is, hoe sneller je kind voelt dat je niet twijfelt. Leg je kind uit waarom dit jouw standpunt is en wat jouw beweegredenen zijn.
  • Erkenning en troost; het is belangrijk je kind te steunen in zijn/haar gevoel. Geef je kind daarom erkenning en troost. “ik zie aan je dat je het niet leuk vindt dat je niet langer mag opblijven”, “want jij vindt het zo gezellig om nog wakker te blijven en wil de dag nog niet afsluiten, he?”, “dat is ook niet leuk, dat begrijp ik”. Zie mijn andere blog “kinderen die zeuren” voor meer uitleg hierover.
  • Wees een goed voorbeeld; wanneer jij rustig en liefdevol blijft op het moment dat je kind jouw uitdaagt, kan je kind van jou leren en afkijken hoe het zijn eigen grenzen (hek) kan bewaken.

 

Add A Comment